prosze o rozlozenie mi tego przykladu krok po kroku
Ronnie: ∫cos2xcosx − sinxdx
26 sty 18:35
jc:
| cos 2x | | cos2 x − sin2 x | |
| = |
| = cos x + sin x |
| cos x − sin x | | cos x − sin x | |
26 sty 18:36
Ronnie: a skad ten "+" w wyniku
26 sty 18:45
Mariusz:
To nie jest wynik tylko uproszczenie funkcji podcałkowej
Skorzystano ze wzoru na cosinus kąta podwojonego oraz
ze wzoru skróconego mnożenia na różnicę kwadratów
26 sty 18:54
Ronnie: ok dzieki
26 sty 18:57
zef: | | cos2x | | cos2x−sin2x | | (cosx+sinx)(cosx−sinx) | |
∫ |
| dx=∫ |
| dx=∫ |
| dx= |
| | cosx−sinx | | cosx−sinx | | cosx−sinx | |
∫cosxdx+∫sinxdx=sinx−cosx+C
26 sty 18:58