Proste i współrzędne
cotyniepowiesz98: Proste y−5x=2 i 4y+x=8 przecinają się w punkcie A, a prosta k przecina te proste w punktach B i
C. Punkt S(7/2, − 3/2) jest środkiem odcinka BC. Oblicz współrzędne B i C.
Obliczyłam to za pomocą współrzędnych S (xa+xb/2 , ya+yb/2), ale jestem ciekawa jak zrobić to
zadanie za pomocą wektorów.
Wiem, że wektor BS=SC=1/2 BC, ale i tak wychodzi mi za dużo niewiadomych, żeby to obliczyć.
26 sty 18:32
Mila:

Proste y−5x=2 i 4y+x=8
k: y=5x+2
B=(b,5b+2)
b=−1 i c=8
B=(−1,−5+2)=(−1,−3)
26 sty 23:20