P i Q
Ania: Niech
P=sin10o+sin20o+sin300+..+sin180o
Q=cos10o+cos20o+cos300+..+cos180o
Wynika stąd, że
a.P=0
b.Q=0
C.Q=−1
d.P2+Q2=1
26 sty 18:28
Mariusz:
P>0 więc a) odpada
cos(10°)+cos(170°)=0
cos(20°)+cos(160°)=0
cos(30°)+cos(150°)=0
cos(40°)+cos(140°)=0
cos(50°)+cos(130°)=0
cos(60°)+cos(120°)=0
cos(70°)+cos(110°)=0
cos(80°)+cos(100°)=0
cos(90°)=0
cos(180°)=−1
Q=−1
b) odpada
d) odpada ponieważ P by musiało być równe zero a jest większe od zera
Jedynie odpowiedź c) jest poprawna
26 sty 18:49
Mila:
Pięknie
Mariuszu
26 sty 18:55
Mariusz:
Skorzystałem z wzorów redukcyjnych aby połączyć cosinusy w pary
Sinus w pierwszych dwóch ćwiartkach jest nieujemny zatem P nie może być zerem
skoro tylko jeden składnik sumy jest zerowy
26 sty 19:00