Znajdz wartosci abc z funkcji f(x)
Ania: Zbiorem wartośći pewnej funkcji typu f(x)=a+bsincx jest przedział <−6;2>,
| 1 | |
a podstawowy okres tej funkcji jest równy |
| π. |
| 4 | |
Znajdz wartości a,b,c
26 sty 17:39
Janek191:

c = 8
− 1 ≤ sin cx ≤ 1 / * b
− b ≤ b sin cx ≤ b ? + a
a − b ≤ a + b sin cx ≤ a + b
a − b = − 6 a + b = 2
więc
2 a = − 4 ⇒ a = − 2
b = 2 − a = 2 − (−2) = 4
Odp. a = − 2, b = 4 , c = 8
f(x) = − 2 + 4 sin ( 8 x)
26 sty 18:03
Mila:
f(x)=a+bsincx
2π − okres funkcji y=sinx
| 2π | |
T= |
| − okres funkcji y=sin(cx) |
| c | |
c=8
f(x)=a+b*sin(8x)
| |−6−2| | |
−1≤sin(8x)≤1 /*4 ponieważ |
| =4 długość przedziału podzielona na 2 |
| 2 | |
−4≤4sin(8x)≤4 /−2
−6≤−2+4sin(8x)≤2
a=−2
b=4
c=8
26 sty 18:06
Mila:

I drugie rozwiązanie .
c=8 jak wcześniej
8 jednostek − długość przedziału zbioru wartości.
−1≤sin(8x)≤1 /*−4
4≥−4sin(8x)≥−4 /−2
2≥−2−4sin(8x)≥−6⇔
−6≤−2−4sin(8x)≤2
a=−2
b=−4
c=8
f(x)=−2−4sin(8x)
26 sty 18:30