Logarytm nierówność
Pasza: logx2−x (x+3) < 1 Pomóżcie mi z tym bo nie wiem jak zapisać wynik kończący uwzględniający
dziedzinę i wynik działąnia
26 sty 17:19
Janek191:
Dziedzina:
x + 3 > 0 ⇒ x > − 3
x
2 − x = x*(x − 1) > 0 ⇒ x ∊ ( −
∞, 0) ∪ ( 1, +
∞ )
x
2 − x ≠ 1 ⇒ x
2 − x − 1 ≠ 0 ⇒ x ∊ ℛ \ { x
1, x
2 }
Δ = 1 − 4*1*(−1) = 5
| | 1 − √5 | |
x1 = |
| = 0,5 − 0,5 √5 lub x2 = 0,5 + 0,5 √5 |
| | 2 | |
log
x2 − x ( x + 3) < 1
log
x2 − x (x + 3) < log
x2 − x (x
2 − x}
I )
x + 3 < x
2 − x i x
2 − x > 1
II )
x + 3 > x
2 − x i x
2 − x ∊ ( 0, 1)
26 sty 17:35