asd
olekturbo: Jak wykazać, że jeśli f: X−> Y jest bijekcją to f−1: X−> Y tez jest bijekcja?
26 sty 17:18
olekturbo: Czy wystarczy powiedzieć, że funkcja odwrotna istnieje ⇔ gdy funkcja jest bijekcją?
26 sty 17:42
olekturbo: ref
26 sty 18:16
olekturbo: ref
26 sty 20:57
Adamm: czemu f
−1: X−>Y

czemu nie f
−1: Y−>X ?
26 sty 20:59
olekturbo: przepraszam , Y−> X oczywiscie
26 sty 21:11
jc: Każde x jest obrazem jakiegoś elementu, x=f−1(f(x)).
Jeśli f−1(x) = f−1(u), to x=f(f−1(x))=f(f−1(u))=u, czyli f−1 jest funkcja
różnowartościową.
Oznacza to, że f−1 jest bijekcją.
26 sty 21:36