rownania
michaelaa:

ile jest rozwiazań tego równania
16 sty 15:28
Julek:

16 sty 17:49
Godzio:
| x+30 | |
| = 0 /*((5−x)(x+2))2
|
| (5−x)(x+2) | |
(x+30)(5−x)(x+2) =0
x=−30 v x=5 v x=−2
sa 3 rozwiazania
16 sty 17:53
Julek: czemu mnożysz przez 2 ? to jest równość!
przy nierównościach stosuje się mnożenie obustronne przez kwadrat mianownika, aby
nie zmieniać/ rozpatrywać zmiany znaku (czy jest to liczba ujemna/dodatnia).
Dodatkowo, jak liczby 5 i −2 mogą być rozwiązaniami, jeśli zostały one na start wykluczone z
dziedziny, przez możliwość sprzeczności (dzielenie przez zero!)
16 sty 18:09
Bogdan:
Przede wszystkim należy przyjąć założenie: (5 − x)(x + 2) ≠ 0.
| x + 30 | |
| = 0 ⇒ x + 30 = 0 ⇒ x = −30 |
| (5 − x)(x + 2) | |
16 sty 18:13
Godzio: rzeczywiście nie mam pojęcia skąd mi się to wzieło
16 sty 18:15
benek: Godzio skończył ty jaką szkołe? odkąd mianownik może równać się zero?
16 sty 18:38