kinga: układ równań
2x
2-y+3x=5
2x-y+5=0
Δ wychodzi 9
ale dlaczego x
1=2 ; x
2=-5
a rozwiązania tego układu to pary (2,9) (-5,-5)
czy to jest dobrze?
oswiećcie mnie,bo nie wiem o co chodzi
7 lis 15:34
coco:
Hej


Kinga
musisz praekształcic obydwa równania i je porównac

y= 2x kw. +3x -5
y = 2x +5
2x kw. +3x -5 = 2x +5
2xkw. +x -10 =0
Δ =81 VΔ = 9
x1 = 2 x2 = -5
y1 = 2*2 +5 = 9
y2 = 2*(-5) +5 = -10 +5 = -5
odp (2,9) ( -5, -5)


(wiesz już

?)
7 lis 16:01
kinga: no tak, ale z kad x
2 to -5 , jak mi wychodzi -2,5

cos nie tak chyba LICZE,,,,,
podstawiam do wzoru : -b-{Δ} / 2*a .moze to nie ten wzor do jakiego podstawiam ?
7 lis 16:28