Granicą
Przyszly_Makler: | | √x6+x4+1 | |
Oblicz granice x−> −nieskończoność |
| wyszło mi 1/4 a w odp. |
| | 4x3 +2x2+1 | |
Jest −1/4. Jak powinno być ?
26 sty 16:08
zef: Odpowiedź z książki jest dobra.
co do mianownika pewnie nie masz pytań. Zapewne w liczniku masz błąd więc zajmiemy się nim:
x→−
∞
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
√x6+x4+1=√x6(1+ |
| + |
| =|x3|√(1+ |
| + |
| |
| | x2 | | x6 | | x2 | | x6 | |
I mamy wartość bezwzględną nałożoną na x
3 a skoro x dązy do −
∞ to zmieniamy znak wartości i
26 sty 16:12
Przyszly_Makler: | | |x+2| | |
Fachowo wyjaśnione. No tak  dziekuje jeszcze: |
| wyznacz granice lim |
| | x3+4x2+4x | |
x−>−2
Do zadania jest podana wskazówka |a|
2=a
2 ale nie wiem jak ja wykorzystać. Zrobiłem na
przypadki i wyszło dobrze, ale jestem ciekaw o co chodzi z tą wskazówka
26 sty 16:23
zef: Sam pewnie też bym robił na przypadki ale skoro jest wskazówka to fajnie ją wykorzystać

Zauważ że w mianowniku −2 jest podwójnym pierwiastkiem
26 sty 16:25
zef: Tą wskazówkę bym tak wykorzystał:
| | |x+2| | | |x+2|*|x+2| | | (x+2)2 | |
lim |
| =lim |
| =lim |
| = |
| | x3+4x2+4x | | (x+2)2*x*|x+2| | | (x+2)2*x*|x+2| | |
x→−2
| | 1 | | 1 | |
lim |
| = ( tutaj podstawiamy już −2 ) |
| =−∞ |
| | |x+2|*x | | 0+*(−2) | |
Zero dodatnie ponieważ mamy wartość bezwzględną
26 sty 16:35
jc: Przy granicach w punktach ujemnych proponuję podstawienie x=−u.
Po prosty jesteśmy bardzie przyzwyczajeni do liczb dodatnich.
26 sty 16:49