wyznacz przedziały monitonicznośc i ekstrema lokalne funkcji
matura: y= x4−2x3−3
f. malejąca x= ( −≈,0)i (0,3/2)
f. rosnąca (3/2, ≈)
funkcja posiada minimu lokalne dla x= 3/2 dobrze, cyz gdzies namieszalam?
26 sty 16:04
zef: Wygląda ok
26 sty 16:06
matura: bo nie wiem czy sobie dobrze narysowalam falke pomocnicza i cos mi sie tu nie podoba
26 sty 16:07
zef:

y=x
4−2x
3−3
y'=4x
3−6x
2= x
2(4x−6)
Wykres funkcji y=x
4−2x
3−3
26 sty 16:09
matura: a tutaj w tym wypadku
y= x2(x−1)2
f. malejąca = (0,1)
f. rosnąca (≈,0) i (1,≈)
x=0 maksimum lokalne
x=1 minimum lokalne
26 sty 16:16
zef:

DfeR, Df'eR
y=x
2(x
2−2x+1)=x
4−2x
3+x
2
y'=4x
3−6x
2+2x
y'=0 ⇔ 4x
3−6x
2+2x=0 , x(4x
2−6x+2)=0
x=0 lub 4x
2−6x+2=0
Δ=36−32
y'=4x(x−1)(x−0,5)
f maleje dla x∊(−
∞;0),(0,5;1)
f rośnie dla x∊(0;0,5),(1;
∞)
maksimum w 0,5
minimum w 0 i 1
26 sty 16:23
matura: dziekowac
26 sty 16:29
matura: a z tym przykladem pomozesz?
y= x2(4−x2)3
tyle mi wyszla pochodna : 8x(16−24x2+9x4+x6) i teraz nie wiem jak dalej to sobie rozpisac bo
jakies brednie mi wychodza..
26 sty 16:39
zef: pochodna to 8x(16−24x
2+9x
4−x
6)
8x=0 lub 16−24x
2+9x
4−x
6=0 dajmy podstawienie x
2=t może tak będzie ci łatwiej
26 sty 16:44