matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz całkę
matematykacałki:
∫(x
2
−x)*
√
x−3
dx
26 sty 15:57
Jerzy:
Podstaw:
√
x − 3
= t ; x − 3 = t
2
dx = 2tdt ; x = t
2
− 3
26 sty 15:59
jc:
Podstaw t=x−3.
26 sty 16:00