Oblicz całkę
matematykacałki: ∫x2017*lnx
26 sty 15:55
Jerzy:
| | x2018 | |
= ∫ |
| lnxdx ... i podstaw: lnx = t |
| | x | |
26 sty 15:56
Jerzy:
Albo ... przez części:
| | 1 | |
v' = x2017 v = |
| x2018 |
| | 2018 | |
26 sty 15:58
matematykacałki: Czy mógłby mi Pan rozpisać jak to ma wyglądać? Nie radzę sobie z metodą podstawiania
26 sty 15:59
Jerzy:
To łatwiej Ci będzie przez części.
26 sty 16:00
matematykacałki: lnx*x2018/2018 − ∫lnx*1/x
26 sty 16:04
matematykacałki: czy to ma tak wyglądać?
26 sty 16:05
Jerzy:
| | x1018*lnx | | 1 | |
= |
| − |
| ∫x2017dx |
| | 2018 | | 2018 | |
26 sty 20:13