parametr
avii: hej wszystkim mam wielką proźbę mógłby ktoś rozwiązań te równanie nie wiem co robię żle

m
2(x − 1) − mn = n
2(x+ 1) = mn
jeżeli nie używam wzorów skróconego mnożenia wychodzi mi
0 rozwiązań dla m = n
1 rozwiązania dla m≠n i m≠ −n
nieskończenie wiele dla m= − n
ale jeżeli używam wzorów wychodzi mi że
0 dla m =n i m≠ − n
1 dla m≠n
nieskończenie wiele dla m = n i m= − n
i nie wiem co z tym zrobić czy to oznacza to samo czy nie
czy któreś źle rozwiązałam i nie wiem czy trzeba robić jakieś dodatkowe założniaa że m≠0
proszę o pomoc
16 sty 15:00
tom: ponieważ znaki + i = są na wspólnym klawiszu, zakładam że równanie ma postać:
m
2(x − 1) − mn = n
2(x+ 1)
+ mn więc
x(m
2−n
2)=2mn+n
2+m
2 czyli x(m
2−n
2)=(m+n)
2 wtedy:
1. m=n≠0 brak rozwiązań
2. m=n=o x dowolne
ps. sprawdzaj co napiszesz
16 sty 15:57
avii: ok będę pamietać

ale mozesz napisać czemu przy braku rozwiązań jest ≠0 a dalej może być 0?
16 sty 16:12
tom: umknęło mi : dla m=−n też nie ma rozwiązań (czyli też pkt 1)
To nie tak jak sugerujesz : m i n są parametrami i x wyznaczasz w zależności od parametrów ,
nie odwrotnie. W pkt 3 m lub n może być równe 0 ale nie równocześnie.
16 sty 16:45
avii: ok dzieki wielkie już rozumiem
16 sty 17:14