Rownanie trygonometryczne....
Macko z Bogdanca: Rownanie trygonometryczne....
Mam problem z odp. (nie wiem co robie zle)
Odp to π\12+kπ v 5π\12+kπ v π\4+kπ/2
cos
4x−sin
4x=sin4x
(cos
2x−sin
2x)(cos
2x+sin
2x)=sin4x
cos2x=sin4x
cos2x=2sin2xcos2x
2x=π/6+2kπ v 2x=5π/6+2kπ
x=π/12+kπ v x=5π/12+kπ
I brakuje mi tej ostatniej odp π\4+kπ/2
26 sty 15:36
Jerzy:
A skąd masz 5 linijkę ?
26 sty 15:37
Macko z Bogdanca: cos2x=2sin2xcos2x /: cos2x
1=2sin2x /:2
1/2=sin2x
26 sty 15:39
Jerzy:
A na jakiej podstawie dzielisz przez cos2x ?
26 sty 15:39
Macko z Bogdanca: No myslalem ze mozna dzielic obustronnie np tak jak
2x=2 /:2
x=1
26 sty 15:40
Jerzy:
Nie można, bo cos2x może być równe 0 !
26 sty 15:41
Jerzy:
I dlatego zgubiłeś rozwiazania.
26 sty 15:41
Macko z Bogdanca: a gdybym zapisal cos2x≠0
x≠π/4+kπ/4 ?
26 sty 15:44
Ola: Początek dobry dalej powinno być:
cos2x=2sin2xcos2x
cos2x−2sin2xcos2x=0 chyba ty podzieliłeś przez cos2x, a powinieneś przenieść na drugą stronę
równania
cos2x(1−2sin2x)=0
cos2x=0 lub sin2x=1/2
2x=π/2+kπ lub 2x=π/6+2kπ lub 2x=5π/6+2kπ dzielimy wszystkie równania przez 2
x=π/4+kπ/2 lub x=π/12+kπ lub x=5π/12+kπ
26 sty 15:44
Macko z Bogdanca: A jesli zalozymy ze cos≠0 to tez wtedy odp jest bledna bo nie mozemy tak zakladac?
26 sty 15:47
Jerzy:
A na jakiej podstawie ?Gdyby to wynikało z warunków zadania, to tak, ale tutaj x może być
dowolne ,więc i cos2x może być równy zero.
czwarta linijka ma być: cos2x(1 − 2sin2x) = 0
dołóż do rozwiazań cos2x = 0
26 sty 15:47
Macko z Bogdanca: cos2x≠0*
26 sty 15:47
Jerzy:
Nie ma podstaw do robienia takiego założenia !
26 sty 15:48
Macko z Bogdanca: A jeszcze probwalem zrobic to tak
cos2x=sin4x
sin(π/2−2x)=sin4x
π/2−2x=4x+2kπ v π/2−2x=π−4x+2kπ
x=π/12+kπ/3 v x=π/4+kπ
26 sty 15:51
Macko z Bogdanca: Ok już rozmumem na czym polegał mój błąd, dziekuję za odpowiedzi
26 sty 15:54