Ustawienia ludzi przy stole
tajemniczyczlowiek: Przy okrągłym stole posadzono losowo 4 osoby. Wśród nich są osoby A i B. Oblicz p−podobieństwo
zdarzenia, że:
a) Osoby A i B siedzą obok siebie
b) osoby A i B siedzą naprzeciwko
Mam problem z Ω, bo nie wiem czy dobrze myślę: Ω=4!
co do a) wydaje mi się że moc zdarzenia A to 2*2!
26 sty 14:17
Jerzy:
Jeśli krzesła ( miejsca ) nie są numerowane , to: |Ω| = 4!
26 sty 14:22
tajemniczyczlowiek: Z odpowiedzi wynika że P(A) = 2/3 a P(B) = 1/3, więc 4! nie pasuje, czyli trzeba jakoś inaczej
policzyć Ω
26 sty 14:27
Jerzy:
Moja pomyłka... |Ω| = 3!
26 sty 15:43
XP:

Krzesła jednakowe.
| | 4! | |
|Ω|= |
| =3! =6 dzielimy przez 4 ponieważ obrót o 45o nie zmienia sąsiadów |
| | 4 | |
a)
A− (A i B) siedzą obok siebie
(A,B) − traktujemy jako jeden element, mamy do ustawienia 3 elementy
b)
B− A i B siedzą naprzeciw siebie
Zmiana miejsc między A i B uwzględniona w pewnej permutacji.
To chyba wg intencji autora zadania.
26 sty 16:03
tajemniczyczlowiek: Dziękuję XP za pomoc
26 sty 22:31