tabela wartosci logicznych.
allahu akbar: Witam,
Mam do rozwiązania tabele wartosci logicznych,
x | y | z | f |
0 | 0 | 0 | 0 |
0 | 0 | 1 | 0 |
0 | 1 | 1 | 1 |
1 | 0 | 0 | 0 |
1 | 0 | 1 | 1 |
1 | 1 | 0 | 1 |
1 | 1 | 1 | 1 |
Mogłby mi ktoś wytłumaczyć jak to się robi?
26 sty 14:04
Mariusz:
Prawda jest gdy co co najmniej dwa operandy są prawdziwe
26 sty 14:20
Mariusz:
f=x⋀y∨x⋀z⋁y∧z
Coś takiego ?
26 sty 14:25
allahu akbar: Mógłbyś podać przykład rozwiązania?
26 sty 14:25
allahu akbar: Dla jasności.
26 sty 14:26
Mariusz:
Z obserwacji wywnioskowałem że f jest prawdziwe gdy co najmniej dwa argumenty są prawdziwe
Dwa argumenty prawdziwe to oznacza koniunkcje a możliwe pary połączyłem alternatywą
To o to chodziło ?
26 sty 14:32
Mariusz:
Poza tym brakuje przypadku
x=0 y=1 z=0
26 sty 14:37
allahu akbar: TO wychodziło coś takiego, np.: (x'+y+z)(x'+y'+z) itp.
26 sty 14:59
XP:
Zmień nicka.
26 sty 15:32