.
Michał: Długości boków trójkąta są trzema kolejnymi wyrazami rosnącego ciągu arytmetycznego. Miara
największego kąta tego trójkąta jest dwa razy większa od miary jego najmniejszego kąta. Oblicz
długość boków trójkąta, jeśli jego obwód jest równy 15.
26 sty 12:00
g: c/sin(2α) = a/sin(α) = b/sin(3α)
α ≤ 180−3α, α ≤ 45, a właściwie α < 45, więc a jest najkrótszym bokiem
możliwe dwa przypadki:
1) c jest najdłuższym bokiem, b = (a+c)/2 , albo
2) b jest najdłuższym bokiem, c = (a+b)/2.
| | sinα | | sin2α | | a+c | | sinα+sin2α | |
1) a = b |
| , c = b |
| , |
| = 2 = |
| |
| | sin3α | | sin3α | | b | | sin3α | |
wychodzi stąd: sinα=
√7/4, sin2α=3
√7/8, sin3α=5
√7/16
| | √7/4 | |
b=15/3=5, a=5* |
| =4, c=5*{3√7/8}{5√7/16}=6 |
| | 5√7/16 | |
| | sinα | | sin3α | | a+b | | sinα+sin3α | |
2) a = c |
| , b = c |
| , |
| = 2 = |
| |
| | sin2α | | sin2α | | c | | sin2α | |
wychodzi stąd: cosα=1 czyli α=0
zdegenerowany trójkąt: b=7.5, c=5, a=2.5
26 sty 14:25
Michał: skąd się wzięło to √7/4 na przykład?
30 sty 17:42