26 sty 11:12
Jerzy:
Na początek rozbij na 3 całki ....dalej Ci podpowiem.
26 sty 11:14
Angelika: | | 5 | | 4 | | lnx | | x12 | |
∫ |
| dx−∫ |
| dx+∫ |
| dx=5lnx+c−4 |
| + |
| | x | | √x | | x√x | | 12 | |
| | lnx | | lnx | |
+∫ |
| dx=5lnx+c−8√x+∫ |
| dx |
| | x√x | | x√x | |
i w sumie sprowadza się do tego, że nie wiem jak wyliczyć tę ostatnia całkę
26 sty 11:31
Jerzy:
Nie pisz za każdym razem stałej C ( piszem na koncu jeddno C)
W ostatniej całce podstaw: lnx = t
26 sty 11:39
Angelika: | | 1 | |
wtedy dt= |
| dx a co z √x ? |
| | x | |
26 sty 11:42
Jerzy:
lnx = t ⇔ x = et ; √x = √et = e1/2t
26 sty 11:43
Angelika: a zapomniałam o tym
| | t | |
zatem ∫ |
| dt= z części wychodzi= te−12t−∫e−12tdt= |
| | √et | |
| | 1 | | 1 | |
=te−12t−e−12t=lnx*(elnx)−1/2−(elnx)−1/2=lnx* |
| − |
| |
| | √x | | √x | |
| | 1 | | 1 | |
w odpowiedzi mam 5lnx−8√x −2lnx* |
| −4 |
| +c |
| | √x | | √x | |
26 sty 12:05
Jerzy:
Źle zcałkowałaś:
u = t v' = e−1/2t
u' = 1 v = −2*e−1/2t
26 sty 12:11
Angelika: aa faktycznie , dzięki
26 sty 12:36
Mariusz:
Liniowość całki i całkowanie przez części , bez żadnych podstawień
26 sty 13:26
Jerzy:
A niby dlaczego "bez żadnych podstawien" ?
26 sty 13:27
Mariusz:
Są niepotrzebne i tylko komplikują liczenie
26 sty 14:40