GB | GC | |||
Z twierdzenia sinusów | = | , a ponieważ sin(180−α)=sinα, to | ||
sin(180−α) | sinγ |
GB | sinα | |||
= | . | |||
GC | sinγ |
GD | sinβ | |||
Podobnie dowodzimy, że | = | . | ||
GC | sinδ |
sinα | sinβ | |||
Z równości odcinków stycznych | = | . | ||
sinγ | sinδ |
AB | sinα | AD | sinβ | |||||
Znów z twierdzenia sinusów | = | oraz | = | , a wobec | ||||
BC | sinγ | CD | sinδ |
AB | AD | |||
wcześniejszych równości | = | . Przekształcamy tę równość i do widzenia. | ||
BC | CD |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |