ttt
tade: Zerknie ktoś? wyszedł mi zły wynik, po prawie godzinie pisania doszedłem do takiego wyniku jak
w odpowiedzi tylko zamiast minusa u mnie jest plus
| | 1 | | sinαsinβ | | 2sinαcosβ | |
Prawidłowa odp to |
| πc3 |
| (1− |
| ) |
| | 3 | | sin(α+β) | | sin(α+β) | |
Treść: w trójkacie abc dane są AB=c kąt CAB = α kąt ABC = β oblicz objetosc bryły powstalej z
obrotu trojkąta ABC wkół prostej zawierającej bok AC
Zdjecie:
http://imgur.com/a/Qk551
Prosze o pomoc bo juz niemam siły drugi raz tego przepisywać
26 sty 10:07
tade: help
26 sty 12:34
Mila:
Zaraz.
26 sty 16:16
Mila:
Chyba inna treść tego zadania. Tam w rozwiązaniu masz inny obrót.
26 sty 16:43
tade: źle przepisałem trójkąt obraca się wokól prostej zawierajacej wysokosc opuszczona z wierzchołka
C, Mila zerkniesz jeszcze raz jesli możesz?
26 sty 18:49
Mila:
Już patrzę.
26 sty 20:09
Mila:
i kąt β>90 , tak?
26 sty 20:10
tade: tak β>90
26 sty 20:26
Mila:
| | 1 | | 1 | |
= |
| π*H*(R2−r2)= |
| π*H*(R−r)*(R+r) |
| | 3 | | 3 | |
γ=180−(α+β)
| AC | | BC | | c | |
| = |
| = |
| |
| sinβ | | sinα | | sin(α+β) | |
W ΔCOB:
| | H | | c*sinα*sinβ | |
sin(180−β)= |
| ⇔H= |
| |
| | |BC| | | sin(α+β) | |
================================
| | r | | c*sinα*(−cosβ) | |
cos(180−β)= |
| ⇔r= |
| i tu mamy różnicę, β>90o |
| | BC | | sin(α+β) | |
cosβ<0 natomiast cos(180−β)>0
| | 1 | | c*sinα*sinβ | | 2c*sinα*(−cosβ) | |
V= |
| *π* |
| *c*[c− |
| ] |
| | 3 | | sin(α+β) | | sin(α+β) | |
| | 1 | | c3*sinα*sinβ | | 2sinα*sinβ | |
V= |
| π* |
| *[1− |
| ] |
| | 3 | | sin(α+β) | | sin(α+β) | |
==================================
26 sty 20:43
tade: Dziekuje
26 sty 21:06
Mila:
26 sty 22:18