Studia
Młody: Cześć, mam do Was pytanie. Jaki kierunek studiów wybrać, jeśli pociąga mnie kosmologia i
mechanika kwantowa, za to niekoniecznie fascynuje fizyka klasyczna? (sądzę wręcz, że skupienie
na fizyce klasycznej zawęża umysł i zamyka na nieszablonowe myślenie) Interesuje mnie głównie
poznawanie teorii, nad którymi współcześnie pracują naukowcy, jestem gotów oddać temu całe
życie. Czy w Polsce w ogóle można myśleć o karierze naukowej czy przeczekać rok po maturze i
spróbować dostać się na studia np. do USA?
26 sty 09:54
qqqqqqqqqqqqqw: Kariera naukowa.... spróbuj zdać 1 rok fizyki na UJ, i się wtedy zastanów. Na razie są to za
bardzo wydumane i daleko idące słowa
26 sty 10:15
Metis: Inżynieria kwantowa PWr , podobno bardzo ciężko
26 sty 10:16
26 sty 10:22
ck: No ja bym go poprawił, bo pochodna z f(x) = xx, to y'= (xx)' = (e(xlnx))' = e(xlnx) *
(xlnx)' = e(xlnx) * ((x)'lnx + x(lnx)') = e(xlnx) * (lnx +1)= a więc ostatecznie lnx*
e(xlnx) + e(xlnx)
26 sty 10:30