Prostą l przedstawić w postaci parametrycznej
Darek: Prostą l:
2x + y − z +1 = 0
x + 2y − 3z +2 = 0
przedstawić w postaci parametrycznej.
26 sty 09:16
Jerzy:
Wyznacz jej wektor kierunkowy ( iloczyn wektorowy wektorów normalnych tych dwóch
płaszczyzn). Wyznacz dowolny punkt P( xp,yp,xp) należący do którejkolwiek z nich
Równanie parametryczne prostej:
x = xp + a*t
x = yp + b*t
z = zp + c*t
Gdzie [a,b,c] to po lioczony wektor kierunkowy.
26 sty 09:31
jc: Druga propozycja. Zwyczajnie rozwiąż układ równań.
2x + y − z +1 = 0
x + 2y − 3z +2 = 0
2x + y − z +1 = 0
−3x − z = 0
x=t
y= −1 −5t
z=−3t
26 sty 09:42
Darek: Wektor kierunkowy wyszedł mi [3,−2,6]. Jak mam teraz wyznaczyć dowolny punkt?
26 sty 09:50
Jerzy:
Np z pierwszego równania: 2*1 + 1 − z + 1 = 0 ⇔ z = 4 i P(1,1,4)
ale prostsza jest metoda jc
26 sty 09:52
Darek: Skąd tam się wzięło −3x −z = 0?
26 sty 09:55
Jerzy:
Oblicz y z pierwszego i wstaw do drugiego.
26 sty 09:59
Jerzy:
A Twój wektor jest źle policzony.
26 sty 10:03
Darek: Mógłbyś rozwiązać całe to zadanie? Krok po kroku? Lepiej mi będzie zrozumieć.
26 sty 10:04
Jerzy:
Wektor kierunkowy prostej:
i j k
2 1 − 1 = (−3 + 2) ( −1 + 6) (4 − 1) = [−1,5,3] i punkt P(1,1,4)
1 2 −3
Prosta:
x = 1 − t
y = 1 + 5t
z = 4 + 3t
26 sty 10:08
Darek: Dziękuję bardzo
26 sty 10:19