Oblicz (-√3+i)^7
Darek: Oblicz (−√3+i)7 . Wynik podaj w postaci algebraicznej
26 sty 09:15
Janek191:
( − √3 + i )7 = [( −√3 + i)2]2 *( −√3 + i)2*( −√3 + i) =
= ( 3 − 2√3 i − 1)2*( 2 − 2 √3 i)*( −√3 + i) =
= 22*( 1 − √3 i)2* 2*( 1 − √3 i)*( − √3 + i) =
= 8*( 1 − 2√3i − 3)*( −√3 + i + 3 i + √3) =8*(−2)*( √3 i + 1)(4 i) =
= − 64*(− √3 + i ) = 64 √3 − 64 i
Jak się nie pomyliłem.
II sposób
− √3 + i zapisz w postaci trygonometrycznej i zastosuj wzór Moivre'a
26 sty 09:26
Janek191:

z = −
√3 + i
I z I = 2
| | −√3 | | 1 | |
cos α = |
| sin α = |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | 5 | | 5 | | 5 | | 5 | |
Z7 = 27*( cos (7* |
| π + i sin ( 7* |
| π) = 128*(cos 5 |
| π + i sin 5 |
| π) = |
| | 6 | | 6 | | 6 | | 6 | |
| | 5 | | 5 | | 5 | | 5 | |
= 128*( cos ( π + |
| π + i sin ( π + |
| π) = 128*( − cos |
| π − i sin |
| π) = |
| | 6 | | 6 | | 6 | | 6 | |
| | √3 | | 1 | |
= 128*( |
| − i * |
| ) = 64*( √3 − i) = 64 √3 − 64 i |
| | 2 | | 2 | |
26 sty 09:41