pochodna
help: prosze o pomoc

oblicz pochodna z definicji f(x)=
√x2+2x+2)
26 sty 08:29
5-latek: | | 1 | |
= |
| *(x2+2x+2)' dokoncz |
| | 2√x2+2x+2 | |
26 sty 09:38
5-latek: Przepraszam nie doczytalem (ma byc z definicji
26 sty 09:41
help: pomoze ktos?
26 sty 11:01
ck: już nie pamiętam dokladnie ale zastosuj
najlepiej sprawdź w podręczniku
26 sty 11:24
jc:
liczysz granicę u →x
| (u2+2u+2)−(x2+2x+2) | |
| |
| (u−x)(√u2+2u+2+√x2+2x+2) | |
| | u+x+2 | | x+1 | |
= |
| → |
| |
| | √u2+2u+2+√x2+2x+2 | | √x2+2x+2 | |
26 sty 11:28
jc: Może przypomnę zastosowaną definicję
| | f(u)−f(x) | |
f'(x) = limu→x |
| |
| | u−x | |
26 sty 11:30
help: dziekuje
26 sty 12:32
Mariusz:
ck
Można też liczyć granicę którą tutaj zapisał jc
Jeżeli przyjmiemy u=x+Δx to otrzymamy tę samą granicę
26 sty 13:35