matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
przekształcenia
Karol:
Wyznaczyć jądra, obrazy oraz ich bazy dla przekształcenia L:R
3
−>R
2
L(x,y,z)=(x+y,y+z)
26 sty 07:28
jc:
Jądro: x=z=−y (rozwiązanie układu równań: x+y=y+z=0). L(a,0,b)=(a,b), dlatego obrazem jest R
2
.
26 sty 10:49