matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz granice ciągu:
kalosz:
limn→
∞
(2n−
√
4n
2
−n+2
)
26 sty 00:48
Janek191:
4 n
2
− (4 n
2
− n + 2)
a
n
= 2n −
√
4 n
2
− n + 2
=
=
2 n +
√
4 n
2
− n + 2
n − 2
1 −
2
n
=
=
2n +
√
4 n
2
− n + 2
2 +
√
4 −
1
n
+
2
n
2
więc
1 − 0
1
lim a
n
=
=
2 +
√
4 − 0 + 0
4
n→
∞
26 sty 07:54
Janek191:
W takich przykładach stosujemy wzór:
a
2
− b
2
a − b =
a + b
26 sty 07:55