matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz całkę
Wiktorrr:
Bardzo proszę o pomoc w obliczeniu całki:
x
4
(
7
√
x + 1
+
) dx
3
26 sty 00:34
ICSP:
1
Wzór ∫ x
α
dx =
x
α + 1
+ C
α + 1
Tylko wcześniej rozbij na dwie (w pierwszej moze być konieczne zastosowanie podsatawienia t = x + 1 )
26 sty 00:36
Wiktorrr:
A mógłbym poprosić o rozwiazanie? Mam z nią problem
26 sty 00:45
Wiktorrr:
ICSP
26 sty 00:56
ICSP:
1
= ∫ (x + 1)
1/7
dx +
∫ x
4
dx =
3
1
1
1
=
(x+1)
1 + 1/7
+
*
x
1 + 4
+ C =
1
1 +
7
3
1 + 4
= ...
26 sty 00:59
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick