aaa
pomocy: | | 1 | |
wyznacz przedział monotoniczności funkcji f(x)= |
| |
| | x2−4 | |
i jak to zrobić? Prosze o pomoc
26 sty 00:25
Jack:
f ' (x) > 0 (Funkcja rosnie)
f ' (x) < 0 (funkcja maleje)
26 sty 00:27
ICSP: i dodatkowo popraw pochodną.
26 sty 00:28
Janek191:

Df = ℛ \ { −2, 2}
Dla x < 0 i x ≠ − 2 jest f '(x) > 0, więc f rośnie w ( −
∞, −2) i w ( − 2
, 0)
Dla x > 0 i x ≠ 2 jest f '(x) < 0, więc f maleje w ( 0, 2) i w ( 2, +
∞)
Patrz też na wykres funkcji f :
26 sty 08:07
pomocy: Janku a jak to wydedukowac bez rysowania wykresu?
26 sty 10:38
Jerzy:
Czy pochodna się zeruje ?
26 sty 10:42
Janek191:
Trzeba jeszcze ewentualnie policzyć granice funkcji f w − ∞ i w +∞
oraz granice jednostronne w −2 i w 2.
Oczywiście trzeba też policzyć znak pochodnej w poszczególnych przedziałach − ja podałem
w 3 i 4 wierszu.
26 sty 10:45
pomocy: Czy mógłbyś mi to rozpisać tak mega super ładnie na jednym przykładzie, ale bez rysowania, bo
wiadomo, że rzadko się rysuje.. Jak obliczyć w plus i minus niesk. i po co? I te jednostronne
też dlaczego? Mogliyście mi wyłożyć taką teorię zrozumiale kawa na ławe? Po co to się robi i
jak
26 sty 11:00
Jerzy:
| | −2x | |
Interesuje Cię tylko znak pochodnej, czyli znak wyrażenia: |
| |
| | (x2 − 4)2 | |
Potrafisz go określić ?
26 sty 11:02
pomocy:

Tak: Dziedzina to liczby R bez 2 i −2
Miejsca zerowe= −2 (podwójne), 2(podwójne) i 0 ( pojedyńcze). Zaczynam rysowanie od dołu. Tak
dobrze?:
26 sty 11:06
Jerzy:
Bardzo żle .. .jaki znak ma mianownik pochodnej ?
26 sty 11:06
pomocy: dodatni, bo kwadrat jakiejść liczby jest nieujemny
26 sty 11:09
Jerzy:
Skoro jest zawsze doatni, to o znaku pochodnej decyduje znak licznika ... jak on się zmienia ?
26 sty 11:11
pomocy: dla x>0 jest ujemny, a dla x<0 dodatni
26 sty 11:12
Jerzy:
I jesteś w domu..dla x > 0 funkcja maleje, dla x < 0 funkcja rośnie,
ale jeszcze musisz wyrzucić z tych przedziałów liczby x = −2 i x = 2 , bo nie naleążą
do dziedziny ..... i po zadaniu ( bez rysowania )
26 sty 11:17
pomocy: A czy to co ja narysowałem jest w jakiś sposób nielogiczne lub złe? Bo przecież to moje, to
zwykły wykres funkcji −2x(x2−4)2
26 sty 11:18
Jerzy:
To co narysowałeś/aś nie jest wykresem funkcji f(x) = −2x(x2−4)2
i wogóle taki wykres ( nawet dobry ) nie jest potrzebny do niczego w tym zadaniu.
26 sty 11:22
pomocy: Dlaczego nie jest wykresem funkcji f(x)?
26 sty 11:24
Jerzy:
OK ... miałem na myśli .. nie jest wykresem pochodnej.
26 sty 11:30