matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wyznacz pochodną g(x)=(sin 5 x)^2^x^-^3
Ola:
Bardzo proszę o pomoc.Z góry dziękuję
g(x)=(sin 5 x)
2
x
−
3
26 sty 00:24
ICSP:
g(x) = ( sin5x )
2x − 3
= e
(2x − 3) * ln( sin5x)
g' = ( sin5x )
2x − 3
* [(2x − 3) * ln( sin5x)]' = ...
26 sty 00:26