równania różniczkowe
maat: rozwiąż równanie:
x dt +(2t−xex)dx=0
25 sty 23:43
Mariusz:
Możesz rozwiązywać jako liniowe niejednorodne pierwszego rzędu
przyjmując że x jest zmienną niezależną
Rozwiązujesz liniowe jednorodne np rozdzielając zmienne
a następnie uzmienniasz stałą aby znaleźć całkę szczególną równania niejednorodnego
26 sty 13:52
Mariusz:
ln|t|=−2ln|x|+C
t=Cx
−2
t(x)=C(x)x
−2
x*(C'(x)x
−2−2C(x)x
−3)+2C(x)x
−2=xe
x
C'(x)=x
2e
x
C(x)=x
2e
x−2∫xe
xdx
C(x)=x
2e
x−2(xe
x−∫e
xdx)
C(x)=(x
2−2x+2)e
x+C
1
| | x2−2x+2 | | 1 | |
t(x)= |
| ex+C1 |
| |
| | x2 | | x2 | |
26 sty 14:10