Pochodna
Oliwka: Oblicz z definicji pochodną funkcji f(x)=x2−4x
25 sty 23:04
Krzysiek: 2x−4
25 sty 23:08
Oliwka: Wiem ile to jest, ale jak policzyć to z definicji? Chodzi o zapisanie całego wzoru i
wyprowadzenie tego aby wyszło właśnie 2x−4
25 sty 23:12
relaa:
| | (x + xo)2 − 4(x + xo) − x2 + 4x | |
limxo → 0 |
| = |
| | xo | |
| | 2xxo + xo2 − 4xo | |
limxo → 0 |
| = limxo → 0 (2x + xo − 4) = 2x − 4 |
| | xo | |
25 sty 23:16
Oliwka: A gdzie znikło x z mianownika?
25 sty 23:18
relaa:
Pytasz poważnie? Nie x tylko xo.
25 sty 23:30
Oliwka: | | f(x)−f(xo) | |
Nie wiem czemu, ale nie ogarnęłam, że został użyty inny wzór nie lim |
| , tylko |
| | x−xo | |
25 sty 23:33
Krzysiek: HAHAHA
25 sty 23:38
Krzysiek: To jest to samo, głupia
25 sty 23:39