obliczyć całke nieoznaczoną
Jam: obliczyć całkę nieoznaczoną
| | dx | | dx | |
czy do obliczenia całki ∫ |
| mogę użyć wzoru ∫ |
| ? Co oznacza te |
| | √x2 + 1 | | √x2 + q | |
'q'?
25 sty 23:02
Oliwka: Możesz, a q to jest cyfra po znaku +, w tym wypadku 1
25 sty 23:06
Oliwka: Czyli ∫ będzie się równać ln|x+√x2+1|
25 sty 23:06
Jam: Taaak, tylko w innych wzorach np. zamiast tego 'q' jest 'a', widocznie to coś znaczy..
25 sty 23:07
Oliwka: Co za różnica czy a czy q, to i tak jest ta sama stała, tylko inaczej zapisana
25 sty 23:10
Oliwka: Równie dobrze za to q/a mogłoby stać n i wyjdzie na to samo
25 sty 23:11
ICSP: | | 1 | |
∫ |
| dx = arsinh(x) + C |
| | √x2 + 1 | |
Warto zapamietać.
26 sty 00:33
Mariusz:
Zastosuj podstawienie
√x2+1=t−x
Dla całek postaci ∫R(x,√ax2+bx+c)dx gdzie R(x,y) funkcja wymierna dwóch zmiennych
stosujesz podstawienia
a>0
√ax2+bx+c=t−√ax
a<0
Tutaj zakładasz że b2−4ac>0 w przeciwnym przypadku trójmian kwadratowy pod pierwiastkiem
przyjmowałby tylko wartości ujemne
Zapisujesz trójmian kwadratowy pod pierwiastkiem w postaci iloczynowej i podstawiasz
√a(x−x1)(x−x2)=(x−x1)t
Wyrażasz x jako funkcję zmiennej t
Wyrażasz √ax2+bx+c jako funkcję zmiennej t
Różniczkujesz x względem zmiennej t aby obliczyć dx
Powyższe podstawienia wystarczą do sprowadzenia tych całek do całek z funkcji wymiernej
ale jest jeszcze jedno podstawienie które czasem moż4e dawać całkę wymagającą mniej obliczeń
Stosujesz je gdy c>0
√ax2+bx+c=xt+√c
Mieszasz funkcje area których mogą nie znać
26 sty 04:44