granice
PrzyszlyMakler: Oblicz granicę:
| | x | |
limx−>3− |
| (od lewej strony) |
| | 9−x2 | |
| | x | |
limx−>1+ |
| (od prawej strony) |
| | x2−4x+3 | |
moja pojętna wyobraźnia potrafi podać wynik dla a i b ale nie wiem jak zrobić c i nie wiem jak
cokolwiek zapisać algebraicznie, bo te moje odpowiedzi są na czuja.. pomożecie?
25 sty 22:13
Adamm: c) rozbij mianownik, wtedy będziesz widział bardzo dokładnie
25 sty 22:17
PrzyszlyMakler: To widziałem, ale co dalej? I jak się zabrać algebraicznie za a i b? Czy tutaj trzeba wykonywać
jakieś obliczenia?
25 sty 22:27
PrzyszlyMakler: f5
25 sty 22:58
Przyszly_Makler: Czyli nie trzeba?
25 sty 23:24
relaa:
| | x − 2 | | −2 | |
limx → 0 |
| = [ |
| ] = −∞ |
| | x2 | | 0 | |
| | x | | 3 | |
limx → 3− |
| = [ |
| ] = ∞ |
| | 9 − x2 | | 0+ | |
| | x | | x | | 1 | |
limx → 1+ |
| = limx → 1+ |
| = [ |
| ] = −∞ |
| | x2 − 4x + 3 | | (x − 1)(x − 3) | | 0− | |
25 sty 23:40
Przyszly_Makler: Ok. Dziękuję. Nie sądziłem ze mogę pisać z zerem w mianowniku
25 sty 23:44
relaa:
To jest szacowanie, dlatego dałem te kwadratowe nawiasy.
25 sty 23:45