W zbiorze liczb zespolonych rozwiąż równanie.
Darek: W zbiorze liczb zespolonych rozwiąż równanie: x4 + 6ix2 − 8 = 0
25 sty 22:03
Adamm: x
4+6ix
2−8=0
Δ=−36+32=−4
x
2=−4i lub x
2=−2i
stąd możesz skorzystać ze wzoru Moivra jeśli chcesz, lub czegokolwiek, bez różnicy
25 sty 22:09
Mila:
x
4 + 6ix
2 − 8 = 0
x
2=t
t
2+6it−8=0
Δ=36i
2+4*8=−36+32=−4=(2i)
2
| | −6i−2i | | −6i+2i | |
t= |
| =−4i lub t= |
| =−2i |
| | 2 | | 2 | |
x
2=−4i lub x
2=−2i⇔
x=
√−4i lub x
2=(1−i)
2⇔x=1−i lub x=−1+i
oblicz sama
x=
√−4i
25 sty 22:16