2 | ||
Okres zasadniczy funkcji f(x)=3−sin( | x) jest równy ..... | |
3 |
2π | ||
T= | =3π | |
23 |
2π | ||
funkcja y=sin(ax) ma okres | , możesz to wykazać z definicji funkcji okresowej. | |
a |
ax+aT+ax | aT | |||
2*cos | *sin | =0⇔ | ||
2 | 2 |
aT | at | |||
cos(ax+ | )=0 lub sin | =0 | ||
2 | 2 |
aT | π | aT | ||||
ax+ | = | +kπ nie odpowiada nam lub | =kπ⇔aT=2kπ | |||
2 | 2 | 2 |
2kπ | ||
T= | najmniejsza dodatnia wartość dla k=1 | |
a |
2π | ||
T= | ||
a |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |