Wyznacz równanie prostej.
Daria: Napisz równanie prostej równoległej do prostej l:
2x + 3y − z − 1 = 0
x − y + z − 2 = 0
przechodzącej przez punkt P(3,0,−5).
25 sty 21:51
Jerzy:
Wyznacz wektor kierunkowy prostej i poprowadź ją przez punkt P.
25 sty 21:53
Adamm: równoległe są gdy mają równoległe wektory normalne
czyli płaszczyzna do pierwszej będzie wyglądać 2x+3y−z+a=0 przy czym a znajdujesz z punktu
podobnie x−y+z+b=0 do drugiej, wyznaczasz b z punktu
25 sty 21:54
Daria: W zbiorze liczb zespolonych rozwiąż równanie: x4 + 6ix2 − 8 = 0
25 sty 21:54
Jerzy:
v = [2,3,−1] x [1,−1,1] ... t o jest wektor kierunkowy szukanej prostej.
25 sty 21:54
Daria: Ojj nie tutaj, przepraszam
25 sty 21:55
Jerzy:
Adamm .. prosta jest podana w postaci krawędziowej, a więc iloczyn wektorowy wektorów
normalnych tych płaszczyzn jest wektorem kierunkowym szukanej prostej
25 sty 22:01
Daria: Wektor kierunkowy wyszedł mi [2,−3,−5]. Jak teraz mam go poprowadzić przez ten punkt P?
25 sty 22:01
Adamm: Jerzy, prosta jest równoległa z obiema płaszczyznami, czyli nowa prosta również,
co znaczy że wystarczy zbudować takie płaszczyzny które będą do nich równoległe
25 sty 22:02
Adamm: i żeby przechodziła przez punkt P, co zapewniają podstawienia
25 sty 22:03
Jerzy:
Szukana prosta: 2(x−3) −3(y−0) − 5(z+5) = 0
25 sty 22:03
Adamm: Jerzy, to płaszczyzna
25 sty 22:04
Jerzy:
Upsss..
x = 3 + 2t
y = 0 −3t
z = −5 − 5t
25 sty 22:06
Mila:
P(3,0,−5)
albo
x=3+2t
y=0−3t
z=−5−5t , t∊R
25 sty 22:06
Darek: Dziękuję wam ślicznie! <3
25 sty 22:09
Adamm: na dowód że mój sposób nie jest wcale gorszy
a=−11, b=2
2x+3y−z−11=0 oraz x−y+z+2=0
co można sprawdzić podstawiając np. wynik Mili lub Jerzego
25 sty 22:14