Wykaż, że... (2LO roz)
Airi: Wykaż, że jeśli
a,b,c∊R
to 3(a2+b2+c2)≥(a+b+c)2
Dowód można przeprowadzić korzystając z zależności między średnimi.
Średnia kwadratowa≥średnia arytmetyczna
dla a+b+c≥0 nie ma problemu.
Ale jeśli tak nie jest to nie mam pomysłu co z tym zrobić.
25 sty 20:42
Adamm: | | |a|+|b|+|c| | |
√(a2+b2+c2)/3≥ |
| przy założeniu że a2+b2+c2≠0 |
| | 3 | |
stąd 3(a
2+b
2+c
2)≥(|a|+|b|+|c|)
2≥(a+b+c)
2
dla a=b=c mamy tożsamość
25 sty 20:47
Adamm: oczywiście
|a|+|b|+|c|≥|a+b+c| z nierówności trójkąta dlatego (|a|+|b|+|c|)2≥(a+b+c)2
25 sty 20:48
Adamm: dla a=b=c=0 mamy tożsamość*
25 sty 20:51
jc:
3 (a2+b2+c2) = (a+b+c)2 + (a−b)2 + (b−c)2 + (c−a)2 ≥ (a+b+c)2
25 sty 21:04
Airi: @Adamm
Skąd wzięły się tam moduły?
Bo wychodząc od średnich nie ma ich, a z tego co wiem nie można ich tak sobie dodać.
Dalsze rozumowanie rozumiem.
25 sty 21:07
Adamm: średnie działają tylko dla liczb dodatnich
a2=|a|2 etc.
25 sty 21:08
Adamm: jc, czy istnieją jakieś uniwersalne sposoby obliczania sum szeregów?
| | 1 | |
np. taki szereg ∑ |
| dla n od 2 do nieskończoności |
| | n!−1 | |
25 sty 21:13
jc: Adamm, nie ma takich metod.
Dodam mały komentarz do zadania.
Ta nierówność to nierówność Scharza dla wektorów: (1,1,1) i (a,b,c).
25 sty 21:23
Adamm: ok
skoro dodałeś że jest to nierówność Schwarza, to ja dodam że jest to również nierówność
Minkowskiego, którą można traktować jako jej uogólnienie
25 sty 21:25
jc: To ja mam jeszcze takie skojarzenie.
Funkcja f(x)=x
2 jest funkcją wypukłą i dlatego
(nierówność Jensena)
25 sty 21:37