25 sty 20:38
Jerzy:
= ∞
25 sty 20:38
Adamm: dzielenie przez 0 nie jest dozwolone, nie ma takiej liczby w zbiorze rzeczywistych jak ∞
25 sty 20:39
Jerzy:
Oczywiście w sensie granicy.
25 sty 20:39
Adamm: Jerzy,

pomyśl jeszcze raz czemu to co napisałeś to kłamstwo nawet w sensie granicy
25 sty 20:40
zagubiona: okej a w takim razie jesli mam pochodną z tego z regula de l'Hospitala i licze
| | (ex)' | | ex | |
lim x→∞ y'= |
| = |
| znowu z Hospitala |
| | (x2−1) | | 2x | |
| | ex | |
i znowu |
| i co z tym dalej |
| | 0 | |
25 sty 20:42
Adamm: zagubiona, nie mam do ciebie słów
tyle błędów gramatycznych i logicznych
25 sty 20:43
zagubiona: moglbys wytlumaczyc jak mam policzyc ta pochodna?
25 sty 20:43
Jerzy:
| | ex | | ∞ | |
Nic .. limx→∞ |
| = [ |
| ]= + ∞ |
| | 2 | | 2 | |
25 sty 20:44
zagubiona: w takim bądź razie...
25 sty 20:44
zagubiona: w odpowiedziach mam ze dązy do 0 ta granica, wiec moze po prostu w mojej ksiazce jest blad i
myslalam ze ja cos zle robie
25 sty 20:45
Jerzy:
| | ex | |
Po co liczyłaś pochodną z |
| ? |
| | 2 | |
25 sty 20:45
zagubiona: bo myslalam ze cos zle mi wychodzi i mam liczyc dalej...
25 sty 20:46
Jerzy:
No to masz bład w książce.
25 sty 20:46
zagubiona: a gdyby zamias ex byllo e−x to wtedy mam −∞ jako wynik?
25 sty 20:48
Jerzy:
To policz dwa razy pochodne.
25 sty 20:52
zagubiona: | | e−x | | ex*(−x)' | | −ex | |
policzylam i wtedy mam ze |
| i z tego pochdne |
| = |
| i |
| | x2−1 | | 2x | | 2 | |
| | −∞ | |
teraz wychodzi [ |
| ] = ? −∞ |
| | 2 | |
25 sty 20:55
Jerzy:
| | e−x | | 1 | | 1 | |
limx→+∞ |
| = lim |
| = [ |
| ] = 0 |
| | x2−1 | | ex(x2−1) | | ∞ | |
25 sty 20:56
zagubiona: ok dzieki

ja + matma = bez komentarza!
25 sty 20:58