Caleczka
BiednyStudent: Czy jakaś dobra duszyczka mogła by rzucić pomysłem jak to rozwiązać?
| | dx | |
∫ |
| próbowałem przez części, ale cuś mi nie wyszło wgl czy jeżeli liczę |
| | x(ln+3) | |
całkę przez częsci to mogę użyć lnx+3 ?
25 sty 20:24
25 sty 20:25
yht:
podstawienie t = lnx+3
25 sty 20:25
Jerzy:
| | 1 | |
... = ∫ |
| dt = ... chyba poradzisz. |
| | t | |
25 sty 20:25
BiednyStudent: tak wlaśnie skończyłem xD
Dzięki wielkie, nie robiłem przez podstawianie bo myślałem że jak pod t podstawie lnx+3 to
nie będę miał jak zastąpić x ale nie pomyślałem że ymmm "sam się zastąpi". Mam nadzieje,
że rozumiecie o co mi chodzi xD
25 sty 20:29