j.n.
Jack: Proszę o podpowiedź odnośnie tej całki
∫ e2x * sin2x dx
25 sty 19:52
Jerzy:
Ja bym próbował przez części.
25 sty 19:53
Adamm: teraz możesz rozbić i drugą przez części
25 sty 19:54
Jack: no tak, probowalem, ale strasznie latwo mozna sie zagmatwac.
i tez myslalem nad tym, aby zapisac
e2x * sin2x = (ex)2 * sin2x = (ex*sinx)2
aczkolwiek to tu chyba nie pomoze.
25 sty 19:55
Jack: @Adamm
o tym tez myslalem, ale dopiero w pozniejszej fazie.
hmm, no to sprobujmy
25 sty 19:55
Jerzy:
Adamma sposób jest lepszy.
25 sty 19:56
Adamm: całkę e2xcos(2x) policz na boku, po dwóch razach przez części będziesz musiał przenieść
całkę na drugą stronę
25 sty 19:59
Jack:
| | 1−cos2x | | e2x | | e2x cos(2x) | |
∫e2xsin2x dx = ∫ e2x * |
| dx = ∫ ( |
| − |
| )dx = |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
= |
| ∫ e2x dx − |
| ∫ e2xcos(2x)dx = |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
= |
| e2x − |
| ∫ e2xcos(2x)dx = |
| | 4 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
= |
| e2x − |
| ( |
| e2xcos(2x) + ∫ e2x sin(2x) dx) = |
| | 4 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
= |
| e2x − |
| e2xcos(2x) − |
| ∫ e2x sin(2x) dx = |
| | 4 | | 4 | | 2 | |
ok
dalej to juz przz czesci, dobra...
dzieki!
25 sty 20:15
Mila:
| 1 | |
| ∫e2x*[1−cos(2x)]dx= [2x=t,2 dx=dt ] |
| 2 | |
| 1 | |
| [∫(et dt−∫et cost dt]= teraz licz |
| 4 | |
25 sty 21:18
Mariusz:
∫e
2xsin
2(x)dx
∫(e
2xsin(x))sin(x)dx=−e
2xsin(x)cos(x)−∫(−cos(x))(2e
2xsin(x)+e
2xcos(x))dx
∫(e
2xsin(x))sin(x)dx=−e
2xsin(x)cos(x)+2∫e
2xsin(x)cos(x)dx+∫e
2xcos
2(x)dx
∫e
2xsin
2(x)dx=−e
2xsin(x)cos(x)+2∫e
2xsin(x)cos(x)dx+∫e
2x(1−sin
2(x))dx
∫e
2xsin
2(x)dx=−e
2xsin(x)cos(x)+2∫e
2xsin(x)cos(x)dx+∫e
2xdx−∫e
2xsin
2(x)dx
| | 1 | |
2∫e2xsin2(x)dx=−e2xsin(x)cos(x)+2∫e2xsin(x)cos(x)dx+ |
| e2x |
| | 2 | |
∫e
2xsin(x)cos(x)dx=e
2xsin
2(x)−∫sin(x)(2e
2xsin(x)+e
2xcos(x))dx
∫e
2xsin(x)cos(x)dx=e
2xsin
2(x)−2∫e
2xsin
2(x)dx−∫e
2xsin(x)cos(x)dx
2∫e
2xsin(x)cos(x)dx=e
2xsin
2(x)−2∫e
2xsin
2(x)dx
| | 1 | |
2∫e2xsin2(x)dx=−e2xsin(x)cos(x)+e2xsin2(x)−2∫e2xsin2(x)dx+ |
| e2x |
| | 2 | |
| | 1 | |
4∫e2xsin2(x)dx=−e2xsin(x)cos(x)+e2xsin2(x)+ |
| e2x |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
∫e2xsin2(x)dx=− |
| e2xsin(x)cos(x)+ |
| e2xsin2(x)+ |
| e2x+C |
| | 4 | | 4 | | 8 | |
26 sty 06:18