matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Całka z ln
Smule:
∫(4x − 2)ln(2x + 1)dx
25 sty 19:48
Jerzy:
= ∫4xln(2x+1) − 2∫ln(2x+1) = ... i obydwie przez części.
25 sty 19:50
Smule:
zrobiłem trochę inaczej 2∫(2x − 1)ln(2x + 1)dx 2x −1 = g' x
2
− x = g i przez części
25 sty 21:23