sesjA
sesja: czy ma ktoś jakiegoś pdfa z trudnymi pochodnymi z rozwiązaniami? bo mam sesje, a nie było mnie
na niektórych wykładach i wielu nie umiem. np:
a) xarctg
3(
√x)
c) arctgx*2
log2x3
I przy okazji proszę o rozwiązanie tych trzech podpunktów z tłumaczeniem jak dla debila..
błagam o pomoc! I z góry dziękuję dobrym duszom!
25 sty 19:43
sesja: f5
25 sty 20:10
Jerzy:
A co potrafisz sam ?
25 sty 20:10
Jerzy:
Jak byś liczył pochodną z f(x) = cos(sinx) ?
25 sty 20:13
jc: Dopiero co był ładny przykład
25 sty 20:20
Jerzy:
@jc .. .wyraźnie czeka na gotowce.
25 sty 20:23
sesja: Nie czekam na gotowce, tylko jestem na farmacji i nie umiem takich rzeczy, nie wiem po co mi
to, ale musze zdać sesję i nie wiem skąd się biorą te rzeczy, czuję się jak debil jak widzę
rozwiązania bo ja serio tego nie wiem skąd, chcę mieć poprawnie rozwiazane przyklady, zeby
rozwiazywac inne, wyłapać schemat.. cokolwiek, bo np. muszę obliczyć granicę:
| | 1−√cos2x | |
limx−−>0 |
| to mój udział w tym zadaniu kończy się na rozpisaniu wzoru na |
| | xsinx | |
cos2x.. naprawdę potrzebuję pomocy, nie jestem matematycznym orłem, ale takie są zadania na
sesji.,,
26 sty 14:07
Jerzy:
Przyznam,że jak na farmację, to pochodne są dość trudne.
Na początek musisz opanować pochodne elementarne.
Potem wzory na pochodne iloczynu funkcji, ilorazu funkcji i pochodne funkcji złożonych.
Pokażę Ci przykład 2) ,gdzie powyższe maja zastosowanie;
26 sty 14:12
Jerzy:
2)
| | | | 1 | | −sin(sinx)*cosx*lnx − cos(sinx)* |
| | | | x | |
| |
f'(x) = |
| |
| | ln2x | |
26 sty 14:14
sesja: Bardzo dziękowałabym. Takie podstawowe pochodne umiem, ale jak są jakieś sin lub arctg to.. bez
komentarza
26 sty 14:15
Jerzy:
Przeanalizuj ten przykład, czy go rozumiesz .
26 sty 14:16
sesja: | | 1 | |
czyli: pochodna z lnx = |
| |
| | x | |
a pochodna z cos(sin(x)) to −sin(sinx)cosx
a ile tę pierwszą przyjmę na wiarę, to ta druga z czego wynika?
26 sty 14:17
sesja: Nie, jednak rozumiem tą drugą też
26 sty 14:18
Jerzy:
To pochodna funkcji złożonej:
[f(g(x)]' = f'(g(x))*g'(x)
Tutaj mamy:
f(g(x)) = cos(sinx) , gdzie: g(x) = sinx
26 sty 14:19
Jerzy:
No to bierz się za 1)
26 sty 14:20
sesja: Ok, to rozumiem. Co z przykładem c? Tu też będzie pochodna funkji złożonej, ale naprawde nie
wiem od czego zacząć..
26 sty 14:23
Jerzy:
Najpierw na boku policz pochodną z: log2x3 ( wykorzystaj: log2x3 = 3log2x )
26 sty 14:24
sesja: To będzie : 3/xln2 ?
26 sty 14:31
Jerzy:
Tak
Teraz liczymy pochodną z: 2log2x3 ( funkcja złozona)
26 sty 14:33
sesja: 3x2?
26 sty 16:56
sesja: f(x)=xarctg3(√x)=xarctg3x
(1/2)
| | 1 | | 1 | | −1 | |
f'(x)= |
| xarctg3x(−1/2)*(xarctg3x)'= |
| xarctg3x(−1/2)* |
| |
| | 2 | | 2 | | 1+9x2 | |
Czy to jest dobrze zrobione? W odpowiedziach innych podobnych zadań są zawarte ln, ale nie wiem
skąd one się biorą? Pomożecie i poprawicie?
26 sty 18:19
Sesja: Pomocy!
26 sty 18:33