Rownanie trygonometryczne.
Macko z Bogdanca: Rownanie trygonometryczne.
sinx≠0 =>x≠kπ x∊R−{kπ}
sinx(−1+sin
2x)=0
sinx=0 v −1+sin
2x=0 <=> IsinxI=1 => sinx=1 v sinx=−1
x=kπ x=π/2+2kπ v x=−π/2+2kπ
(nie nalezy do D)
W odp jest tylko π/2+kπ
(to nie jest to samo co x=π/2+2kπ v x=−π/2+2kπ?) Bo juz nie jestem pewny czy czegos nie
zrobilem zle

.
25 sty 19:16
Jerzy:
Skąd czwarta linijka ?
25 sty 19:18
Macko z Bogdanca:
−sinx+sin
3x=0
sinx(−1+sin
2x)=0
25 sty 19:25
Jerzy:
| −sin2x + sin4x | |
| = 0 ⇔ sin4x − sin2x = 0 |
| sinx | |
25 sty 19:27
Jerzy:
| | π | |
To nie zmienia faktu,że Twoje rozwiąznie jest dobre i można je zapisać jako: |
| + kπ |
| | 2 | |
25 sty 19:32
Macko z Bogdanca: O kurcze, dzieki teraz dopiero zobaczylem co zrobilem w tym ulamku.....
25 sty 20:02