Rownanie kwadratowe
Na ostatnia chwile: Suma czwartych poteg pierwiastkow rownania x2 + 5x −1=0
Z góry dzięki za pomoc ^^
25 sty 18:57
Adamm: Δ>0 zatem x4+y4=(x2+y2)2−2x2y2=((x+y)2−2xy)−2x2y2=
=((−5)2−2*(−1))−2*(−1)2=25
25 sty 18:59
Mariusz:
Może się przydać wzór Newtona na sumę potęg funkcyj symetrycznych
25 sty 18:59
Mila:
Δ=25+4>0
x1+x2=−5
x1*x2=−1
x14+x24=(x12+x22)2−2*(x1*x2)2=[(x1+x2)2−2x1*x2]2−2*(−1)2=
=[(−5)2−2*(−1)]2−2=(25+2)2−2=729−2=727
25 sty 19:14
Mariusz:
Funkcję symetryczna nie zmienia swojej wartości dla dowolnej permutacji zmiennych
Funkcja symetryczna może być przedstawiona za pomocą funkcji symetrycznych podstawowych
Przedstawiasz twoją funkcję symetryczną (tutaj suma jednakowych potęg)
za pomocą funkcji symetrycznych podstawowych a następnie za pomocą wzorów Vieta
wyrażasz swoją funkcję symetryczną za pomocą współczynników wielomianu
25 sty 19:14
Na ostatnia chwile: Dzięki wielkie
25 sty 19:15
Eta:
25 sty 19:31