Pochodna
Krzysiek: | | y*x | |
Obliczy mi ktoś pochodna z f= |
| po y i x ? |
| | y+x | |
Mi niestety nie wychodzi
25 sty 18:51
Adamm: | | y(y+x)−y*x | | y2 | |
fx= |
| = |
| |
| | (x+y)2 | | (x+y)2 | |
25 sty 18:54
Krzysiek: a po obu w jednym wzorze z różniczki ?
25 sty 18:59
Adamm: df=fxdx+fydy
25 sty 19:01
Jerzy:
| | 2y(x+y)2 − y2*2(x+y) | |
fxy = |
| |
| | (x+y)2 | |
25 sty 19:01
Adamm: o to chodziło? o różniczkę zupełną?
25 sty 19:06
Jerzy:
Chyba ja żle zrozumiałem.
25 sty 19:10
Krzysiek: no coś mniej więcej, tylko nie jestem pewny czy tak, ale tak, o różniczkę zupełną
25 sty 19:19