Rownanie w dziedzinie zespolonej
Johny : Cześć. Jak rozwiązać taki przykład ?
iz3+1=0
Mialem go na kolokwium i przez ten przykład bede musiał pisać jeszcze raz całość. Jak tą
cholerę rozbroić?
25 sty 18:28
jc:
iz3=−1
z3=i
Jedno z rozwiązań z=−i.
Pozostałe z=−i(−1±i√3)/2.
Inaczej. Prawa strona. Moduł = 1, argument = 90o.
Moduł z= 1, argument z = 30o, 30o+120o =150o , 30o+240o = 270o.
Ostatnia liczba to właśnie −i.
25 sty 18:34
Mila:
Np. tak:
iz
3+1=0 /*i
i
2*z
3+i=0
−z
3+i=0
z
3=i
z=
3√i
|i|=1
| | | | | |
zk=1*(cos |
| + i sin |
| ), k=0,1,2 |
| | 3 | | 3 | |
| | π | | π | | √3+i | |
z0=cos |
| +i sin |
| = |
| |
| | 6 | | 6 | | 2 | |
| | 5π | | 5π | | √3 | | 1 | | −√3+i | |
=cos |
| +i sin |
| =− |
| + |
| *i= |
| |
| | 6 | | 6 | | 2 | | 2 | | 2 | |
25 sty 18:48