wielooman
wielomian: Wyznacz wszystkie wartości parametru k, dla których wielomian W(x)
jest podzielny przez podany obok dwumian, jeśli:
W(x)=2x³+(k²+1)x²+x−k; x+1 ;; x+1
wiem,że pierwiastkiem jest −1
jak podstawiłam wyszło mi;
W(−1) = −2−22 −1 −k
wydaje sie smiesznie łatwe,ale co dalej?
25 sty 18:27
wielomian: sorki wyszło −2k2 pomyłka
25 sty 18:28
wielomian: wyszło mi tak
W(x)= −2 −2k2−1 −1 −k
25 sty 18:28
wielomian: co dalej?
25 sty 18:29
wielomian: z delty?
25 sty 18:36
krullol: Tak z delty, wychodzi k1=2 i k2=−1
25 sty 19:18