Pierwiastek wielokrotny
Aaaaa: wykaż że liczba r jest dwukrotnym pierwiastkiem wielomianu w(x) jeśli :
a) W(x) = x4 − 2x3 + 3x2 − 4x +2 r=1
b)W(x) = x4 + 2x3 + 4x2 + 6x+ 3 r= −1
pomóżcie w rozwiązaniu
16 sty 13:16
Julek: piszę
16 sty 13:26
Eta:
zad1/
1) sposób
to: wielomian W(x) jest podzielny przez (x−1)2
zatem dzieląc W(x) przez x2 −2x +1 reszta musi być równa zero
2) sposób
przez rozkład na czynniki wielomianu W(x)
tak: x4 +2x2 −2x3 −4x +x2 +2= x2( x2+2) −2x( x2+2) +( x2+2)=
= ( x2+2)( x2 −2x+1)= ( x2+2)( x−1)2= ( x2+2)( x−1)(x−1)
co widać ,że x= 1 −−− jest pierw. dwukrotnym
zad2) podobnie dzielenie W(x) przez ( x +1)2 czyli przez x2 +2x +1
16 sty 13:29
Julek:
Miejsce zerowe x=1 (dwukrotne)
więc w(x) podzielny przez x2 −2x+1
x2 + 2
_____________________
x4 − 2x3 + 3x2 − 4x + 2:(x2 −2x+1)
−(x4 − 2x3 + x2)
_____________
2x2 − 4x +2
−(2x2 − 4x + 2)
_____________
=0
W(x) = (x2+2)(x−1)2
16 sty 13:30
Aaaaa: dzieki wielkie

16 sty 13:36