matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pochodna
Omlet:
Proszę o policzenie krok po kroku pochodnej: f(x)=2arctgx+arcsin(2x/(1+x
2
))
25 sty 17:25
BiednyStudent:
2x
f'(x)=2(arctgx)' + (arcsin(
))'
1+x
2
2
1
2x
f'(x)=
+
* (
)' <− tutaj pochodna to już prosty
x
2
+1
1−(
2x
1+x
2
)
1+x
2
wzór na iloraz
2x
TUTAJ UWAGA ^^^ wyrażenie w mianowniku jest całe pod pierwiastkiem a wyrażenie
1+x
jest podniesione do kwadratu wygląda to jakoś tak
√
1−(2x/1+x
2
)
2
25 sty 18:01