Udowodnij za pomocą indukcji matematycznej, pomocy!!!
Andrzej: Udowodnij za pomoca indukcji matematycznej:
⋀n∊N ∑ od k=1 do n 1/√k ≤ 2(√n+1 −1)
25 sty 17:00
g: Nie zgadza się dla n=1: L=1/√1=1, P=2(√2−1)≈0.83
25 sty 17:06
Andrzej: Sorka, zmieszalem 2 przyklady, pod pierwiastkiem kolo n nie powinno byc +1
25 sty 17:13
Adamm: to wcale nic nie zmienia
1≤0 dla n=1
25 sty 17:56
Andrzej: Mi dla n=1 wychodzi 1≤1 wiec sie zgadza
25 sty 18:05
Andrzej: a bo zapomnialem dodac ze tam nie ma nawiasow

wybaczcie
25 sty 18:05
Adamm: przepisz normalnie, teraz już nie wiadomo o co ci chodzi
25 sty 18:06
Andrzej: ⋀n∊N : ∑ od k=1 do n 1/√k ≤ 2√n −1
25 sty 18:08
Adamm: dla n=1 mamy
1≤1 więc ok
| | 1 | | 1 | | 1 | |
zakładamy że dla n jest |
| + |
| +...+ |
| ≤2√n−1 |
| | √1 | | √2 | | √n | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
mamy |
| + |
| +...+ |
| + |
| ≤2√n−1+ |
| |
| | √1 | | √2 | | √n | | √n+1 | | √n+1 | |
| | 1 | |
teraz 2√n+ |
| ≤2√n+1 ⇔ 2√n2+n+1≤2(n+1) ⇔ 4(n2+n)≤4n2+4n+1 ⇔ 0≤1 |
| | √n+1 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
zatem |
| + |
| +...+ |
| + |
| ≤2√n−1+ |
| ≤2√n+1−1 |
| | √1 | | √2 | | √n | | √n+1 | | √n+1 | |
więc na mocy indukcji nierówności zachodzi dla każdego n≥1, n∊ℕ
25 sty 18:16
Andrzej: Jakies dodatkowe objasnienia?
Od "teraz" ?
25 sty 18:50
Adamm: | | 1 | |
przez równoważność udowodniłem nierówność 2√n+ |
| ≤2√n+1, |
| | √n+1 | |
która była mi potrzebna przy dowodzie indukcyjnym
25 sty 18:52
Adamm: oczywiście założyliśmy że n∊ℕ więc przejścia faktycznie były równoważne
25 sty 18:56
jc: Mały komentarz.
| 1 | | 2 | |
| < |
| < 2(√n−√n−1) |
| √n | | √n + √n−1 | |
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| + |
| + ... + |
| |
| √1 | | √2 | | √3 | | √n | |
< 2(
√1−
√0) + 2(
√2−
√1) + 2(
√3−
√2) + ... + 2(
√n−
√n−1) = 2(
√n − 1)
25 sty 18:59
jc: W dowodzie Adamma była potrzebna nierówność:
| 1 | | 2 | |
| < |
| = 2(√n+1 − √n) |
| √n+1 | | √n+1+√n | |
25 sty 19:02